Starta egen kennel

dog-kennelOm man är en riktig hundälskare kanske man beslutar sig för att satsa på att driva en kennel. Kennelarbetet är otroligt givande, men också krävande då det till skillnad från andra jobb pågår dygnet runt, året om. Det blir med andra ord svårt att kunna åka på semester och det går heller inte att slippa ifrån arbetet om man skulle vara sjuk. Samtidigt får man möjlighet att spendera all sin tid med de man älskar mest, och en chans att knyta många vänskapsband med de olika köparna och de personer som man möter på exempelvis hundutställningar.

Startkapital krävs

Det rekommenderas att man har en buffert på ca 50 000 kronor för att täcka det första årets omkostnader. Bland annat måste såväl avelstiken som valparna veterinärbesiktigas och vaccineras, och får man en större kull kan det gå åt åtskilliga tusenlappar för det ändamålet. Även högkvalitativt foder och andra nödvändiga saker som hundbäddar, tuggben och koppel kostar en hel del årligen. Innan man sålt ett par kullar måste man använda sig av egna besparingar för att täcka utgifterna.

Ett tidskrävande arbete

I stort sett all ens lediga tid kretsar kring kenneln och hundarna. Tiken måste undersökas av veterinär när hon är dräktig, och förutom vanliga hundrelaterade sysslor som promenader, pälsvård och matning tillkommer vården av valparna. De ska må bra både fysiskt och psykiskt och samtidigt socialiseras och lära sig att umgås med såväl människor som andra hundar. Lägger man inte ner tillräckligt med tid på detta kan det leda till att valparna blir skygga, vilket i sin tur gör att de blir olämpliga hundar som man kanske inte får sålda.

Mycket kontakt både före och efter valpförsäljning

När man har en kennel innebär det att man är expert vad gäller hundrasen man avlar på. Köpsugna personer kommer därför att ha tät kontakt med ägaren där många frågor ställs, och det gäller att lägga tid på att ge ordentliga svar så att köparen känner sig säker i sitt val av kennel och ras. Även efter köpet bör man hålla kontakt under år framöver och komma med goda råd när de efterfrågas.