Drivande hundar

1986Den internationella kennelfederationen FCI är den som bestämmer vilka rasgrupper som ska finnas, samt vilka hundraser som räknas till vilken grupp.

Till rasgrupp 6 hör hundar som sysslar med drivning av villebråd, spårning och sökning. Några exempel på raser som ofta förekommer i Sverige är den stora smålandsstövaren och den lilla drevern, vilka båda ofta används vid jakt av såväl små- som storvilt. Även Rhodesian ridgeback hör till rasgrupp 6 och är närbesläktad med välkända raser som dalmatiner och blodhund.

Dalmatiner

Rasen kommer ursprungligen från Kroatien, men är populär över hela världen. Dalmatinerhundar är kända för sin fina päls som är vit med svarta eller bruna fläckar. En kul sak att veta är att hundarna föds helvita och att prickarna kommer när de blir lite äldre. Tyvärr är den vita pälsen förknippad med ökad risk för dövhet och hörselproblem som är vanliga bland rasen, och därför testas valparnas hörsel innan de säljs.

Dalmatinern används främst som utställningshund och vid spårning. Tack vare sin starka lojalitet och kärlek passar den bra som familjehund, så länge barnen inte är alltför små, eftersom rasen inte riktigt vet hur stor den är och gärna är lite bufflig.

Hunden vill gärna vara aktiv och tycker om att syssla med olika typer av hundsporter. Även om spårning är ett givet kort med tanke på rasens historia är den också mycket lämplig vid dragträning och även agility.

Blodhund

Den här rasen känns lätt igen på sin rödbruna och svarta färg, och det mycket lösa skinnet som faller i veck runt hunden. Blodhunden har sina anor i norra Frankrike och användes först och främst vid spårning av vilt, där den gick i stora drev tillsammans med andra hundar. Under 1800-talet fick man upp ögonen för rasen även inom polisväsendet och den började användas för att spåra upp brottslingar och tjuvjägare, och detta används rasen till än idag.

Blodhundar passar dock utmärkt som sällskapshundar eftersom de har ett milt sätt och är mycket mjuka och toleranta mot såväl människor som djur. De kräver inte särskilt mycket motion men vill gärna syssla med spårning på fritiden.