Att leva med hund

traditional-living-roomMed all säkerhet vet man att människan började leva med hundar för åtminstone 14 000 år sedan. Dock visar analyser av hundars DNA att det antagligen var mycket tidigare än så. Hunden har alltså varit vårt sällskapsdjur under en mycket lång tid och är fortfarande mycket populär. I Sverige är ungefär 600 000 människor lyckliga ägare till en knapp miljon hundar av alla möjliga former och storlekar.

Hunden som följeslagare och jaktkamrat

Till skillnad från många andra husdjur som är självständiga och reserverade, som exempelvis katter, vill hunden vara med på allt möjligt. Hundar älskar ofta att vara med och åka bil och besöka nya platser, är de friska är de gärna med på promenader och andra friluftsupplevelser. Detta gör hunden till en familjemedlem och kamrat snarare än endast ett husdjur, och det är tack vare detta som den har blivit så populär.

För den som har intresse av till exempel jakt, då finns det många jaktraser att välja mellan. Förutom att underlätta själva jakten så får man också sällskap ute i naturen, vilket säkert hjälper då man annars spenderar många timmar ensam. Det finns raser som passar för spårning, då man följer blodspår av exempelvis ett skadeskjutet djur, liksom skällande hundar som markerar var en älg eller björn befinner sig. Vid jakt på småvilt finns också så kallade drivande hundar och grythundar, vilka ringar in djuret på en plats där man lätt får tag i det.

Extra säkerhet med hund

Många hundar fungerar som vakthundar, och man behöver inte nödvändigtvis leta efter en renodlad vakthund, utan de flesta raser försvarar instinktivt sitt territorium. Det är alltså mindre risk att utsättas för inbrott om man har en hund som varnar, eftersom det oftast skrämmer bort tjuvarna.

Hundar gör också att man känner sig tryggare utomhus, speciellt nattetid när det är mörkt och ensamt. Framförallt stora hundar skrämmer bort förövare genom sin blotta närvaro och säkerställer att matte och husse inte utsätts för något brott. En del hundar, som till exempel schäfer, har extra stark skyddsinstinkt och försvarar gärna sin ägare om det skulle behövas.